Τι είναι τα αντιοξειδωτικά;
Τα αντιοξειδωτικά είναι «εκκαθαριστές» ελεύθερων ριζών, προλαμβάνουν, δηλαδή, και αποκαθιστούν βλάβες που προκαλούνται από ελεύθερες ρίζες.
Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται ως φυσικά υποπροϊόντα κατά τη διάρκεια της οξείδωσης, της διαδικασίας κατά την οποία το οξυγόνο αλληλεπιδρά με ορισμένα μόρια στον οργανισμό. Την παραγωγή τους προκαλούν επίσης παράγοντες όπως η ακατάλληλη διατροφή, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η έκθεση σε χημικές ουσίες, το κάπνισμα και το άγχος. Πρόκειται για άτομα ή ομάδες ατόμων με μονό αριθμό ηλεκτρονίων (ένα ασύζευκτο ηλεκτρόνιο), και είναι εξαιρετικά ενεργά. Επιτίθενται σε υγιή κύτταρα ξεκινώντας μια αλυσιδωτή αντίδραση, ένα καταστροφικό ντόμινο. Τα μόρια αυτά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα όταν αλληλεπιδρούν με σημαντικά κυτταρικά συστατικά, όπως το DNA ή η κυτταρική μεμβράνη. Σε αυτές τις περιπτώσεις η λειτουργιά των κυττάρων μπορεί να υποβαθμιστεί οδηγώντας ακόμα και σε κυτταρικό θάνατο. Μια τέτοια μη αναστρέψιμη βλάβη μπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει σε εκφυλιστικές ασθένειες, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα αντιοξειδωτικά;
Η ιατρική κοινότητα έχει αναγνωρίσει τη σπουδαιότητα των αντιοξειδωτικών στην αντιμετώπιση ασθενειών. Τα αντιοξειδωτικά είναι μικροθρεπτικές ουσίες, τις οποίες δεν μπορεί να παρασκευάσει το σώμα από μόνο του, αλλά τις προμηθεύεται από τη διατροφή. Εκτεταμένες έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε τροφές με υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών προσφέρει σημαντική προστασία κατά του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και άλλων εκφυλιστικών ασθένειών που αποδίδονται στην ηλικία. Εκτός από το αίσθημα ευημερίας, τα αντιοξειδωτικά βελτιώνουν την απόδοση ή/και την αποθεραπεία μετά τη σωματική άσκηση παρουσιάζοντας σημαντικά οφέλη για τους αθλητές.

Πώς μετριέται η αντιοξειδωτική ικανότητα;
Τα αντιοξειδωτικά μετρώνται στην κλίμακα ORAC (Oxygen Radical Absorbency Capacity). Η τιμή μιας τροφής στην κλίμακα ORAC υποδεικνύει την ικανότητά της να μειώνει τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα.

Πόσα αντιοξειδωτικά περιέχει ο red espresso rooibos;
O red espresso μπορεί να καλύψει ένα σημαντικό μέρος της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σύμφωνα με την κλίμακα ORAC – με 4720 προστατευτικές μονάδες ανά διπλή δόση των 60ml.
Όπως έχει ερευνήσει η Antioxidant Research Unit στο INFRUITEC, μια δόση 60ml red espresso rooibos περιέχει την ίδια ποσότητα αντιοξειδωτικών με 1 φλιτζάνι μύρτιλα, 6 φλιτζάνια χυμό παντζάρι ή 20 φλιτζάνια χυμό καρότου. Έχει επίσης 5 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι και εμφανίζει 10 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από ότι το τσάι Rooibos στην παραδοσιακή του μορφή (ανά μονάδα ORAC).

Καθώς περιέχει το ισχυρό αντιοξειδωτικό Aspalathin – που βρίσκεται μόνο στο βότανο Rooibos – και φλαβονοειδή, συμπεριλαμβανομένης μιας ουσίας που μιμείται το υπερ-αντιοξειδωτικό ένζυμο Super-Oxide Dismutase (SOD), το Rooibos θεωρείται ισχυρός παράγοντας ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος με αντι-ιικές, αντι-καρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.

05Νοέμβριος
2018
Category: Υγεία

Εγγραφείτε

στο newsletter μας